De vraag

Familieopstelling, is dit iets voor mij?

Een vriendin vertelde laatst dat ze veel goede inzichten heeft opgedaan in een familieopstelling bij een systemisch coach. Zelf doe ik vaak wat anderen van mij verwachten en ik vind het lastig om eigen keuzes te maken. Ik worstel daar al lang mee en zou dat patroon graag loslaten. Kan een systemisch coach me daarbij helpen?

Het advies

Expert

Ton de Rooij

Coach, Trainer en Opsteller

Maar al te vaak leven we een leven dat een ander voor ons bedacht heeft. We pleasen en vertonen wenselijk gedrag, maar vragen ons onvoldoende af of dat leven wel bij ons past. Coaching met systemisch werk kan je bewust maken van die patronen en gewoonten.

Er zijn meerdere werkvormen in systemisch werk, bijvoorbeeld een familieopstelling, tafelopstelling en organisatieopstelling. Welke vorm wordt ingezet, is afhankelijk van de vraag van de coachee(s).

Al deze opstellingen laten je als een soort buitenstaander naar je eigen situatie kijken en kunnen je mooie inzichten opleveren. Soms zie je wat je nog niet eerder zag. Of besef je opeens wat écht jouw plek is. En je ervaart wat een verandering in patronen en gewoonten teweeg kan brengen.

Een opstelling werkt op een dieper niveau. We hebben allemaal een natuurlijke neiging om problemen te willen begrijpen, te doorgronden. Maar er is niet altijd een rationele verklaring. Die kan ook liggen in het gevoel, in de onderstroom.

Toen ik zelf tijdens een opleiding voor het eerst deelnam aan een opstelling, begreep ik er niets van. Maar ik merkte wel meteen dat ik enorm geholpen was. Puur op gevoel. Voor iemand met een rationele instelling was dat een heel bijzondere ervaring. Een die me niet meer losliet.

Uiteindelijk draait het ook in systemisch werken om drie factoren: binding, ordening en balans. Daar streven we allemaal naar in ons leven.

advies
familieopstelling
systemisch coachen
zelfkennis

Deel dit artikel: