De vraag

Is het mogelijk om gratis loopbaanadvies te krijgen?

Ik loop al een tijdje met een aantal werkgerelateerde vragen. Het liefst zou ik ze eens met een loopbaanadviseur bespreken, maar ik zie op tegen de kosten. Welke mogelijkheden zijn er voor een gratis loopbaanadvies?

Het advies

Wat goed dat je actie onderneemt om je werkkwesties aan te pakken. Loopbaanadvies is nooit gratis. Gelukkig zijn er manieren om een coachtraject vergoed te krijgen:

Subsidie vanuit de overheid
Vanaf 1 december 2020 start de NL leert door-subsidieregeling. Dit is een subsidie vanuit de overheid om iedereen met een relatie tot de arbeidsmarkt de kans te geven om met een loopbaanadviseur te praten. Het gaat om een kortlopend traject t.w.v. € 700,-. Heb je interesse in dit traject? Wees er op tijd bij. Het werkt simpel: neem contact op met een coach die bij je past én die deelneemt aan de NL leert door-regeling. Je kunt ook meer informatie vinden op de website van de overheid.

Check je zorgverzekering
Via je zorgverzekering zijn er ook mogelijkheden om een coachtraject vergoed te krijgen. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt counseling vanuit de aanvullende zorgverzekering. Counseling heeft een overlap met coaching, maar is niet helemaal hetzelfde. Het voornaamste verschil is dat een counselor zich meer richt op de onderliggende problemen van de cliënt.

Gebruik je het coachtraject als re-integratietraject? En heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan is de kans zeer groot dat deze het volledige coachtraject dekt. Neem voor meer informatie hierover contact op met je verzekeraar.

Vraag de werkgever
Het is heel gebruikelijk om het coachtraject door de werkgever te laten vergoeden. Kijk eens in de CAO of er opleiding- of coachingsbudget is opgenomen. Ook hebben veel bedrijven budget om in het werkgeluk van hun werknemers te investeren. Je kunt natuurlijk altijd het gesprek aangaan met je leidinggevende of HR-afdeling en de mogelijkheden samen verkennen.

gratis loopbaanadvies
loopbaanadviseur
loopbaancoach

Deel dit artikel: