Zo ervaar jij weer werkplezier, ook tijdens het thuiswerken

 
Zo ervaar jij weer werkplezier, ook tijdens het thuiswerken
24 februari 2021 -  4 minuten leestijd
Geen structuur in je werkdag, je aan het einde van de dag afvragen wat je nu werkelijk hebt gedaan, de aanwezigheid van collega’s missen. Het zijn allemaal veelvoorkomende klachten nu de meesten van ons thuiswerken.

Door het vele thuiswerken zijn we aangewezen op onszelf en richten we ons meer op de inhoud van ons werk. Dit heeft als gevolg dat het nu echt duidelijk wordt hoeveel plezier je aan deze inhoud beleefd. Goed in je vel zitten op je werk betekent vaak ook beter in je vel zitten buiten het werk. Tijd dus om ons te focussen op werkplezier.

Werkplezier wordt bepaald door verschillende factoren. Denk hierbij aan de energie- en stressbronnen in je werk, de steun van collega’s, de relatie met je leidinggevende, de werk-privé balans, ontwikkelmogelijkheden, autonomie en nog meer. Organisatiepsychologen Schaufeli en Bakker noemen werkplezier ook wel bevlogenheid: de mate waarin werknemers in een positieve toestand verkeren tijdens het werk.

Coach Jacqueline Brouwer-Blok van Effektadvies helpt mensen onder andere met het vergroten van werkplezier, de balans vinden tussen werk en privé en het ontwikkelen van je talenten. Ze vertelt hoe je inzicht krijgt in je eigen werkplezier en deze verhoogt.

Inzicht in je werkplezier

Je hebt activiteiten die je energie kosten en activiteiten die je energie opleveren, dit zou aan het einde van de dag in balans moeten zijn. Geven activiteiten je meer energie dan ze kosten? Dan hou je aan het einde van de dag meer energie over om andere dingen te doen en ben je positiever. Wanneer je aan het einde van je werkdag niet anders kunt dan neerploffen op de bank omdat je geen energie meer hebt, is de kans groot dat (onderdelen van) je werkzaamheden je meer energie kosten dan ze opleveren.

Om meer inzicht te krijgen in hoe je energie wordt verdeeld, kun je aan het einde van je werkdag een lijstje te maken met welke werkzaamheden je vandaag hebt gedaan. Bij elke activiteit ga je na of het je energie heeft gekost of dat het je energie heeft opgeleverd. Inzicht in je energie zorgt ervoor dat je meer tijd en aandacht kunt steken in de werkzaamheden waar je energie van krijgt en waar je verder in wilt groeien.

Zoek de sociale verbinding

In deze periode van online werken zijn er ook zeker mogelijkheden voor sociale verbinding met je collega’s buiten de online middelen om. Spreek bijvoorbeeld met een collega af om elkaar te bellen tijdens het koffie drinken of ga écht samen op pad. Bespreek tijdens deze momenten niet alleen werkgerelateerde zaken maar juist ook andere onderwerpen om even helemaal los te komen van het werk.

We merken dat deze sociale momenten vaak als eerste geschrapt worden bij een drukke agenda. Het creëren van sociale momenten is minstens zo belangrijk als de inhoud van het werk. Maak hier dus echt tijd voor vrij in je agenda.

Aan de slag met het verhogen van je werkplezier

Ben je er tijdens het inzichtelijk maken van je energie achter gekomen dat een aantal van je werkzaamheden je voornamelijk energie kosten? Neem de regie dan zelf in handen en bespreek het eens met je leidinggevende. Wat zou er kunnen veranderen in deze werkzaamheden? Welke oplossingen kun je zelf al bedenken? Of zijn er hulpbronnen waar je gebruik van kunt maken zoals je eigen houding, collega’s, ontwikkelmogelijkheden etc? Maak deze energie kostende werkzaamheden vooral bespreekbaar en je zult erachter komen dat er vaak meer mogelijk is dan je denkt.

Om positiviteit aan je dag toe te voegen, raad Jacqueline aan om bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboek bij te houden. In dit dagboek schrijf je elke dag drie dingen op waar jij dankbaar voor bent die dag. Door dit bij te houden ga je positiever de dag door. Nog een tip is om na een activiteit die je energie kost of waardoor je negatief wordt beïnvloed (bijvoorbeeld het lezen van het nieuws), een activiteit te plannen waarvan je zeker weet dat je er energie van krijgt.

Meer werkplezier met hulp van een coach

Mocht je het lastig vinden om je energie inzichtelijk te maken, kun je de hulp van een coach inschakelen. Samen ontdekken jullie waar je kwaliteiten liggen, hoe je deze optimaal in kunt zetten en waar je echt blij van wordt. Bekijk hier het profiel van coach Jacqueline Brouwer-Blok of vul de vragenlijst in en ontdek welke coach bij je past.