Rouwcoach: omdat je verder moet

 
Rouwcoach: omdat je verder moet
27 oktober 2020 -  3 minuten leestijd
Je hebt iemand van wie je hield verloren of je moest afscheid nemen van iets wat je dierbaar was? In beide gevallen kun je overweldigend worden door verdriet en niet meer weten hoe je verder moet met je leven. Een rouwcoach helpt je verder.

Wat kan een rouwcoach?

Een rouwcoach is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen na een verlies. Een rouwproces verloopt bij iedereen anders, maar er zijn wel bepaalde overeenkomsten. Een rouwcoach herkent waar jij staat in je rouwproces en wat je nodig hebt om verder te komen.

Verschillende soorten verlies

Rouw heeft dus niet altijd te maken met de dood van een persoon. Er kan ook sprake zijn van ziekte of een lichamelijke beperking waardoor je afscheid moet nemen van wat je vroeger ‘gewoon’ kon. Daarnaast kan rouw spelen bij verlies van je werk, zoals bij ontslag of pensioen. Maar ook als je bepaalde verlangens moet opgeven, bijvoorbeeld je kinderwens of de wens om een partner te vinden. In al die situaties kan een rouwcoach je bijstaan.

Rouwcoach over feiten en fabels

Er bestaan heel wat misvattingen over rouwen. Rouwcoach Ineke Vliem van Praktijk Inham reageert op drie veel voorkomende aannames:

  1. Rouwen duurt ongeveer een jaar
    ‘Niet waar! Soms hoor ik mensen zeggen dat het na het overlijden van een dierbare na een jaar wel klaar moet zijn. Dat is niet zo. Neem alle tijd die je nodig hebt. Het verlies blijft immers. Je gaat stap voor stap je weg in het leven weer vinden en op belangrijke momenten komt het verlies weer even boven.’
  2. Je moet continu rouwen
    ‘Dit is ook niet waar, want 24/7 bezig zijn met rouwen is zwaar en ook niet nodig. Maar aan de andere kant is je verdriet dag en nacht vermijden, ook niet goed. Daarmee neem je het niet weg en kom je niet aan verwerken toe. Creëer daarom bewust momenten waarop je aandacht geeft aan je verlies. Maak bijvoorbeeld een boswandeling met iemand die goed kan luisteren naar jouw verhaal, en sta ook zelf regelmatig stil bij wie of wat je hebt verloren. Maar voel je ook niet schuldig als je bijvoorbeeld een leuke avond hebt met je vrienden.’
  3. Rouwen kun je beter samen doen
    ‘Waar! De verwerking van een verlies en het leren omgaan met rouw gaat sneller als je steun krijgt van anderen. Blijf daarom in contact met belangrijke mensen uit je omgeving. Vertel wat je bezighoudt. Iemand anders kan het verdriet niet voor je oplossen, maar wel naar je luisteren.’

Is rouwcoaching iets voor jou?

Misschien heb je geen mensen om je heen met wie je erover kunt praten. Of wil je dat niet (meer) omdat de gesprekken ‘al zo lang’ over jouw verdriet gaat. Of omdat de anderen hun eigen problemen hebben. Dan kan een rouwcoach of rouwtherapeut je helpen.

Een rouwcoach zoeken is ook een goed idee als…

  • … je het moeilijk vindt om over je verdriet te praten.
  • … je het gevoel hebt dat je stilstaat, dat het maar niet beter gaat.
  • … je ongeveer vijf maanden na het verlies nog moeite hebt met het voorzichtig weer oppakken van je dagelijks leven.
  • … je sinds het overlijden met schuldgevoelens rondloopt.
  • … je na lange tijd plotseling weer erg verdrietig bent.
  • … er verzwarende omstandigheden zijn, zoals: geen afscheid hebben kunnen nemen door corona-maatregelen, familieproblemen, verschillende psychische problemen of meerdere verliezen tegelijk.

Twijfel je of rouwcoaching iets voor je is? Neem dan contact op met een rouwcoach of rouwtherapeut en leg je vragen voor. Hij of zij kan dan met je meedenken.

Direct aan de slag?

Vind jouw ideale rouwcoach Bekijk alle rouwcoaches

Tekst: Japke Sybesma

rouwcoach
rouwcoaching
rouw