Japke Janneke: Wat ik nog niet wist over coaching

 
Japke Janneke: Wat ik nog niet wist over coaching
4 november 2020 -  3 minuten leestijd
'Een van de redenen om op zoek te gaan naar een coach was dat ik ondersteuning zocht bij het verwerken van een aantal veranderingen in mijn leven. Zo kwam er een einde aan een lange relatie, verhuisde ik van het hoge noorden naar de Randstad en wisselde ik van werk.'

Content creator Japke Janneke bezocht een coach omdat ze al een tijdje wat dingen wilde aanpakken. Speciaal voor Coachfinder blogt ze over wat ze leerde van haar coachtraject.

‘Al die veranderingen zijn heel goed voor me geweest, maar ik merkte wel dat het veel was. Het leek me prettig om erover te praten met iemand die me zou helpen om een nieuwe balans te vinden in mijn leven.

Dit wist ik nog niet over coaching

Via Coachfinder vond ik een heel fijne coach, Nicole, en inmiddels is mijn leerzame traject afgesloten. Tijdens de sessies leerde ik veel over mezelf en ontdekte ik ook een aantal dingen over coaching die ik nog niet wist. Misschien heb jij er ook iets aan?

  1. Je hoeft niet te wachten tot je in een crisis zit
    Eerlijk gezegd dacht ik altijd dat je alleen hulp moet zoeken als het echt niet goed met je gaat. Als je een groot probleem hebt. Ik heb vaak het gevoel dat mijn probleem niet erg genoeg is en dat anderen het zwaarder hebben dan ik en meer recht hebben op hulp. Maar ik ben er dus achter gekomen dat het juist verstandig is om hulp te zoeken voordat je bent vastgelopen. Líéver juist. Voorkomen is beter dan genezen, toch?
  2. Coaching is niet alleen maar praten
    Zelf had ik verwacht dat ik bij een coach urenlang in een kamertje zou zitten praten. Dat bleek niet zo te zijn. Al bij het maken van de afspraak voor de intake zei mijn coach: ‘Trek fijne schoenen aan, want we gaan wandelen.’ Al lopend merkte ik dat we heel gemakkelijk in gesprek raakten en dat dit een heel fijne manier was om elkaar te leren kennen. Ook in de sessies daarna zaten we nauwelijks te praten. We deden van alles: van creatieve sessies tot sportieve opdrachten waarbij mijn lichaam centraal stond. Op deze manier kan coaching dus voor iedereen passend zijn.
  3. Een paar sessies hebben al een groot effect
    Ik ben uiteindelijk maar vijf keer naar mijn coach geweest – terwijl ik gerekend had op een langer traject. Soms zaten er weken tussen de sessies. Maar de coaching had zo’n impact dat het niet nodig was om vaker af te spreken. Dit kortlopende traject heeft me heel veel inzichten opgeleverd die ik niet had willen missen.’

Wil je net als Japke Janneke een coach? Op Coachfinder.nl vind je in 2 minuten een coach die goed bij je past. De eerste kennismakingsafspraak is vrijblijvend en gratis.

Japke Janneke
coaching