Coachingsmethodieken die een coach kan inzetten

 
Coachingsmethodieken die een coach kan inzetten
8 augustus 2019 -  2 minuten leestijd
Er zijn veel verschillende coachmethodieken die een coach kan gebruiken. Van Transactionele Analyse (TA) tot RET of ACT. Maar wat houden alle methodieken eigenlijk in, hoe werken ze en wat leveren ze op?

Naast de verschillende soorten coaches zijn er ook verschillende soorten coachingsmethodieken die coaches toepassen. Zo gebruikt de ene coach een paard als hulpmiddel en maakt een andere gebruik van creatieve uitingsvormen, zoals schilderen of dichten. Anders dan coachingsmethodieken zijn er ook verschillende coachingsstijlen.

Coachingsmethodieken

ACT coach

Werkt met Acceptance and Commitment Therapy.

Agile coach

Een verandercoach die zorgt dat organisaties wendbaarder worden door de Agile theorie en methodiek te implementeren. Scrummen is hier vaak een onderdeel van.

Creative coach

Zet creatieve uitingsvormen in, zoals schilderen of dichten. Vaak als manier om voorbij de ratio bij het gevoel te komen. Bekijk creative coaches

Danscoach

Een lichaamsgerichte manier van coachen waarbij het lichaam-in-beweging als uitgangspunt dient.

Haptonomisch coach

Brengt je bij je gevoel met het lichaam als ingang. Aanraking is onderdeel van de behandeling. Bekijk haptonomische coaches

Holistisch coach

Veronderstelt verschillende niveaus in de mens – zoals lichamelijk, geestelijk, emotioneel, sociaal en spiritueel – die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en dus ook samen worden behandeld.

Intuitive coach

Gebruikt intuïtie als belangrijke leidraad bij het coachen.

NLP coach

Werkt met de methodiek Neuro Linguistisch Programmeren.

Paardencoach / equine coach / horse assisted coach

Zet paarden in om het gedrag van de coachee te spiegelen. Bekijk paardencoaches

Scrum coach

Begeleidt multidisciplinaire zelfsturende teams binnen organisaties (scrum teams). Scrummen is een methode die veel wordt toegepast door agile coaches.

Systemisch coach

Heeft veel oog voor jouw rol in de systemen waar je deel van uitmaakt, zoals je gezin of de organisatie waarin je werkt. Familieopstellingen worden hierin veel gebruikt.

Vind jouw ideale coachBekijk alle coaches