Desiree over coaching: ‘Ik heb geleerd me te richten op wat ik wil’

 
Desiree over coaching: ‘Ik heb geleerd me te richten op wat ik wil’
9 juli 2020 -  2 minuten leestijd
Desiree (49) is opleidingscoördinator bij een kunstacademie. Ze zag een langverwachte promotie aan haar neus voorbijgaan en ging naar een loopbaancoach.

‘Wat was ik teleurgesteld toen ik de baan niet kreeg. Uit functioneringsgesprekken kwam altijd naar voren dat ik potentie had. Dus toen de leidinggevende functie vrijkwam, dacht ik dat ik geknipt was voor die baan. En anderen drukte me ook op het hart: “Je móét solliciteren.” Er waren in de veertien jaar dat ik hier werk weinig doorgroeimogelijkheden geweest. Dit was dé kans.

Om mezelf weer bij elkaar te rapen en iets met mijn frustraties te doen, besloot ik een loopbaantraject te volgen. Mijn nieuwe leidinggevende, degene die de baan wél had gekregen, stelde dat ook voor. En ik greep die mogelijkheid met beide handen aan.

‘Ik zag het als een cadeautje om zes keer anderhalf uur over mezelf te mogen praten. Dat had ik nog nooit gedaan.’

Ik hoopte helder te krijgen wat ik dacht en voelde, maar ik was ook heel erg benieuwd naar hoe ik op anderen overkwam. Als onderdeel van het traject moest ik feedback vragen aan vrienden en collega’s. Volgens hen had ik een natuurlijk overwicht, kon ik goed relativeren en werd ik serieus genomen. Wel zou ik mijn kwaliteiten beter in moeten zetten, verder moeten kijken en dan doorstromen.

Mijn kwaliteiten werden blijkbaar gezien. Ik zag in dat ik ervoor moest gaan en mijn bescheidenheid aan de kant moest zetten. Sharon was vervolgens de stok achter de deur om echt stappen te zetten. Zo heb ik besloten om een post-hbo bedrijfskunde te gaan doen. Ik heb geleerd om me te richten op wat ik wil en daarop aan te sturen. Door mezelf te pushen om plannen ook daadwerkelijk uit te voeren, geloof ik inmiddels dat ik mijn loopbaan meer naar mijn eigen hand kan zetten.’

Gun jezelf een goede coach

Kun je ook wel de hulp van een coach gebruiken? Op Coachfinder.nl vind je meer dan 500 betrouwbare coaches die je kunnen helpen; bij concrete werkkwesties, worstelingen met levensvragen en alles daartussenin.

Vind jouw ideale coachBekijk alle coaches