Wanneer loopbaancoaching?
Als je graag stappen wilt maken in je werk, of als je daartoe gedwongen wordt door bijvoorbeeld ontslag of ziekte, helpt een loopbaancoach je ontdekken wat je mogelijkheden zijn en welk werk bij je past. Een loopbaancoach is dus niet alleen een ‘carrière-adviseur’ maar bekijkt ook samen met jou waar jij gelukkig van wordt.
Loopbaancoaching gaat over ambities, talenten, vaardigheden en drijfveren. En over het vinden van werk – binnen een bedrijf of als zzp’er – dat daarbij past. Ook kan een coach je helpen bij het uitstippelen van je carrièrepad.
Daarnaast kun je bij een loopbaancoach terecht voor andere werkgerelateerde vragen, bijvoorbeeld:
- Past dit werk wel bij mij?
- Ben ik geschikt voor het ondernemerschap?
- Hoe ga ik beter om met stress in mijn werk?
- Hoe ga ik om met hoge werkdruk?
- Wat kan ik doen aan mijn arbeidsconflict?
- Hoe voel ik me minder onzeker in mijn baan?
- Hoe blijf ik bij met alle nieuwe ontwikkelingen?
Wat doet een loopbaancoach?
Loopbaancoaches gebruiken allerhande methodieken en tests om jouw interesses, talenten, motivatie en passende beroepen in kaart te brengen. Als je wilt weten wat je te wachten staat tijdens een coachingstraject, bestudeer dan vooraf het Coachfinder-profiel en de website van de coach van je voorkeur en vraag tijdens je kennismakingsgesprek naar zijn of haar werkwijze.
Sommige loopbaancoaches hebben een specialisatie, zoals het helpen van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt of CEO’s die beter willen presteren. Informeer daar ook naar.
TIP: Loopbaancoaching wordt ook vaak ingezet voor meer praktische hulp, bijvoorbeeld bij het solliciteren of het vinden van vacatures. Zoek je zo’n coach, dan kan het handig zijn als die ervaring heeft in jouw beroepsgroep of branche.
Tessa vond haar droombaan door een loopbaancoach
Ik raakte verveeld en uitgeput van mijn werk en wist: dit wil ik niet meer. Met een loopbaancoach ontdekte ik van welk soort werk mijn hart wél sneller ging kloppen.
Loopbaancoach via je werkgever
Bedrijven hebben soms contracten met externe loopbaancoaches. De HR-afdeling kan jou koppelen aan die loopbaancoach en het traject wordt waarschijnlijk voor je betaald. Maar je kunt ook goede redenen hebben om zelf een loopbaancoach te zoeken. Wellicht wil je werkgever dat traject ook best voor je betalen.
Heb je een fijne loopbaancoach gevonden? Check dan of ze is aangesloten bij de speciale beroepsverenigingen Noloc of CMI en dus voldoet aan kwaliteitseisen voor opleiding en bijscholing. Dan zit je zeker goed.
Verschil tussen loopbaan- en jobcoach
De termen loopbaancoach en jobcoach worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar gaan over totaal verschillende dienstverleners. Een jobcoach wordt toegekend door het UWV of de gemeente en is speciaal voor mensen met een arbeidsbeperking (een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap die werk extra uitdagend maakt). Een jobcoach helpt bij het zoeken van een baan, maar coacht ook veel op de werkvloer.
Direct aan de slag?