Ralph over coaching: ‘Ze hielp mijn gedachten ontwarren’

 
Ralph over coaching: ‘Ze hielp mijn gedachten ontwarren’
19 oktober 2019 -  2 minuten leestijd
Ralf (36) is planner bij een brouwerij en leerde bij een coach om zijn homoseksualiteit te accepteren.

Ralf de Groot (36) is planner bij een brouwerij en leerde bij een coach om zijn homoseksualiteit te accepteren

‘Vanaf mijn 25e wist ik dat ik homo was. Maar uit schaamte durfde ik het niet te delen. Ik vond mijn geaardheid moeilijk te aanvaarden, was bang voor afwijzing en voelde me schuldig dat ik mijn ouders geen kleinkinderen zou geven. Net als mijn vrienden wilde ik huisje-boompje-beestje, ik snakte naar een relatie. Maar omdat ik niet eens van mezelf hield, kon ik die niet aangaan. Ontzettend eenzaam was ik.

Via de huisarts kwam ik bij een psycholoog bij wie ik me niet op mijn gemak voelde. Hij was zakelijk en kil; het leek meer een verhoor dan een gesprek. Ik zocht verder en vond een coach met wie ik wel kon praten.

“Zelf focuste ik altijd op de dingen die voor mij als homo niet waren weggelegd, zoals een gezin stichten, maar zij deed me inzien dat dat ook een positieve keerzijde had.”

Ik kon een vrijer leven leiden, reizen maken, festivals bezoeken. Ze hielp me de kluwen aan gedachten te ontwarren en op een andere manier naar de invulling van mijn leven te kijken. Ook was ze de perfecte stok achter de deur om het thuis te vertellen. “Over twee weken doe je het,” zei ze gewoon.

De angst voor afwijzing bleek onterecht. Mijn ouders begrepen het, zeiden dat ze altijd onvoorwaardelijk van me zullen houden. We hebben elkaar omarmd, terwijl zoiets eigenlijk niks voor mijn vader is. Er viel een last van me af. Ook andere mensen in mijn omgeving reageerden begripvol. Ze vonden het vooral vervelend dat ik bijna tien jaar in mijn eentje heb geworsteld.
Sinds een jaar heb ik een relatie en weet ik wat ik al die tijd heb gemist aan liefde en genegenheid. In de toekomst hoop ik samen een huis te kopen — een poes heb ik al.’

Gun jezelf een goede coach

Kun je ook wel de hulp van een coach gebruiken? Op Coachfinder.nl vind je meer dan 500 betrouwbare coaches die je kunnen helpen; bij concrete werkkwesties, worstelingen met levensvragen en alles daartussenin.

Vind jouw ideale coachBekijk alle coaches