Vitaliteitscoach: werken aan je welzijn

 
Vitaliteitscoach: werken aan je welzijn
18 november 2019 -  3 minuten leestijd
Een vitaal gevoel ontstaat niet alleen door een gezonde leefstijl. Het ontstaat ook door een duidelijk doel in je leven, fijne mensen om je heen en een positieve blik op de wereld. Bij een vitaliteitscoach komen al deze aspecten aan bod.

Een vitaliteitscoach focust op lichaam én geest

Wil je jezelf lichamelijk én geestelijk gezonde gewoontes aanmeten? Dan is vitaliteitscoaching iets voor jou. Deze vorm van coaching kijkt naar alle dingen waardoor je vitaal in het leven komt te staan. Er is dus aandacht voor optimale voeding, voldoende beweging en genoeg rust (net als bij leefstijlcoaching). Maar daarnaast ook voor zinvol leven, ondersteunende relaties en positief denken.

Vitaliteitscoaching overlapt leefstijlcoaching dus, maar is breder. Er wordt gekeken naar je fysieke gezondheid maar zeker ook naar je maatschappelijke en mentale welbevinden. Want van een doel in je leven, fijne vrienden en een zonnige kijk op de wereld krijg je evengoed energie.

Vitaliteitscoaching is anders dan leefstijlcoaching

Leefstijlcoaching en vitaliteitscoaching zijn bijna niet los van elkaar te zien. De meeste leefstijlcoaches zijn daarom ook vitaliteitscoach. Vaak schuilt er achter een probleem met een ongezonde leefstijl immers een emotioneel of sociaal probleem. Want waarom eet iemand zo veel? Of waarom wil iemand zich helemaal in zijn baan verliezen? Als de achterliggende moeilijkheden niet worden aangepakt, is het veranderen van de leefstijl kansloos.

Tegelijkertijd kun je een gezonde leefstijl veel beter volhouden als je ook mentaal alles op orde hebt. Het is dus heel goed als je weet wat je belangrijk vindt in het leven, wie je daarbij kunnen steunen en hoe je jezelf op koers houdt. Een vitaliteitscoach is hier alert op. Als bijvoorbeeld ‘avontuur’ een belangrijke waarde in jouw leven blijkt, dan wordt dit een extra drijfveer om van de bank af te komen. Lachen vrienden je uit als je het vijfde biertje weigert? Dan is het wellicht tijd om contacten op te bouwen waar je meer steun van hebt. En vertel je jezelf vaak dat het toch nooit gaat lukken met dat dieet of het andere slaapritme? Dan kun je leren om jezelf beter te motiveren.

Online coaching is een uitstekend alternatief voor traditionele coaching – juist nu we tijdelijk minder direct contact met andere mensen hebben. De meeste Coachfinder coaches bieden nu (tijdelijk) online coaching aan, zowel het kennismakingsgesprek als het vervolgtraject. Bepaal samen met jouw ideale coach hoe jullie het beste contact kunnen hebben.

Een vitaliteitscoach helpt je de regie te nemen

De belangrijkste opbrengst van vitaliteitscoaching is vaak dat coachees beseffen dat ze hun leefstijl zelf bepalen een geen slachtoffer zijn van de omstandigheden. Het feit dat er in de kantine geen gezond voedsel wordt verkocht, is bijvoorbeeld geen excuus om dan maar fastfood te eten. Je kunt ook een eigen broodtrommel meenemen. Of je samen met collega’s sterk maken voor een betere kantine. Zo krijg je de regie terug over je lijf en je leven.

Vind jouw ideale vitaliteitscoachBekijk alle vitaliteitscoaches

Vitaliteitspiramide

In vitaliteitscoaching wordt veel gewerkt met de vitaliteitspiramide. Dit door coach en psycholoog Albert Sonnevelt ontwikkelde model benoemt zes bouwstenen die bijdragen aan een gezonde leefstijl en een vitaal leven:

  • Optimale voeding
  • Voldoende beweging
  • Regelmatige herstelmomenten
  • Positief denken
  • Ondersteunende relaties
  • Zinvol leven

Zinvol leven vormt in deze visie de basis van de piramide en is dus de belangrijkste voorwaarde voor vitaliteit. Optimale voeding is het topje van de piramide.

Volgens deze theorie focussen leefstijlcoaches vooral op de bovenste drie bouwstenen: voeding, beweging en herstelmomenten. En werkt een vitaliteitscoach meer met alles zes de bouwstenen van de piramide. Maar in de praktijk doen de meeste leefstijlcoaches aan vitaliteitscoaching.

Direct aan de slag?

Vind jouw ideale vitaliteitscoachBekijk alle vitaliteitscoaches

vitaliteitscoach